Salonicul (sau Thessaloniki) este al doilea oras ca marime dupa Atena, dar gurmanzii din lumea intreaga l-au decretat capitala culinara a Greciei. Iar distanta de numai 650 de kilometri fata de Bucuresti face din Salonic una din destinatiile predilecte de vacanta ale romanilor.
Port la Marea Egee, orasul a fost multa vreme capitala Imperiului Bizantin. Pentru pasionatii de istorie, atractiile locului sunt nenumarate. La fel si pentru gurmanzi. Cultura gastronomica a regiunii este de fapt un amestec bogat de influente diverse, de la cea turceasca la cea frantuzeasca, de la cea balcanica la cea mediteraneana, care este si dominanta. Bucataria orasului lui Aristotel este astazi cosmopolita, diversa si ospitaliera.
Amestecul de nou si vechi care caracterizeaza arhitectura Salonicului se regaseste si in tavernele si restaurantele lui. Zona care gazduieste agora si Rotunda, cel mai vechi monument al orasului, este plina de baruri moderne, cafenele si taverne pentru toate gusturile. O ceasca de cafea costa in jur de 3 euro, dar furnizeaza energia pentru o zi intreaga, pentru ca aromata cafea greceasca se prepara la ibric. In plus, se potriveste perfect cu minunata patiserie thessaloniana, care se gaseste pe toate strazile. Incearca kolouri sau trigona panoramatos – primul este un soi de covrig de mic dejun, iar ce de-al doilea un trigon umplut.
De altfel, oferta de street food thessaloniana este impresionanta. Pietele cu mancare fac parte din cultura greceasca: daca piata Modiano este un paradis pentru iubitorii pestelui si ai maslinelor, Kapani este cea mai veche piata din oras si comercializeaza nu doar fructe, legume si mancaruri traditionale, ci si obiecte mestesugaresti si souveniruri.
La captitolul taverne, in Salonic iti recomandam tavernele specializate pe peste si fructe de mare, pasrotaverna. Alege una dintre nenumaratele incantari ale simturilor din bucataria mediteraneana: vinete umplute cu caracatita, spada cu sos Mykonos (cu ardei gras, vin, iaurt cu specific grecesc si patrunjel), sau ciorbele de peste Psarossoupa și Kakavia.
Tips & tricks
Restaurantele vegetariene sunt o raritate in Grecia. Dar in Salonic se gasesc de toate pentru toti, iar recomandarea noastra este Roots (Balanou 4-6), care serveste bunatati aromate si diverse: risottouri cremoase, chiftelute de sfecla sau traditionalul fava, un fel de hummus de bob.