Cea mai mare insula a Greciei, Creta, este si una din cele mai vizitate, datorita plajelor ei cu nisip alb, golfurilor si lagunelor cu ape fierbinti si reliefului muntos, care ascunde rauri si cascade spectaculoase. Iar cultura gastronomica a insulei este pe masura peisajelor cu care a fost binecuvantata. Branzeturile locale, uleiul de masline extravirgin supranumit “aurul lichid” al insulei si ierburile aromatice specifice sunt nelipsite din bucataria cretana. Este o bucatarie simpla, bazata pe ingrediente proaspete si gusturi memorabile.
Aproape fiecare sat din Creta are branza sa preferata, din lapte de oaie, de capra sau o combinatie de cele doua. Incearca minunata Myzithra, o branza tanara de oaie, Graviera, o branza tare, care capata o aroma puternica dupa maturare, sau Anthotiros, o branza moale, de primavara. Si cauta neaparat “bruschetele cretane” Dakos: paine uscata Paximadi din secara, orz sau grau inmuiata in ulei de masline, cu un topping de rosii proaspete si Myzithra cremoasa, presarat cu oregano, sare si piper si stropit cu ulei de masline din belsug. Iaurtul grecesc se gaseste peste tot, dar Creta se bucura de versiunea sa speciala din lapte de oaie, mai cremoasa si mai consistenta. E delicios cu miere si miez de nuca!
Melcii (Coclious) sunt unul din ingredientele preferate ale localnicilor. Incearca-i in Coclious me hondro, melci cu grau spart, gatiti cu ulei de masline, ceapa si vin rosu, sau Chochlioi boubouristi, prajiti in tigaie cu faina si ulei de masline si stropiti cu otet sau vin rosu.
Pilaful Cretan Gamopilafo se serveste la nuntile traditionale (gamos inseamna “nunta” in greaca) si este un soi de risotto preparat in supa de carne de capra, miel sau cocos, cu putina lamaie si unt proaspat din lapte de capra Stakovoutiro.
Pestele si fructele de mare se gasesc in toate tavernele. Sfatul nostru este sa intrebi intotdeauna care este meniul zilei si sa te bucuri de tot ce-i mai proaspat. Insa preferatul cretanilor ramane porcul. Incearca-l in Psitos, carne de porc si cartofi gatiti la foc mic vreme de 3 ore.
La capitolul bauturi, insula se lauda cu vinul sau rosu, alaturi de deja traditionalul Raki.
Tips&tricks:
Nordul Cretei este cunoscut pentru resorturile luxoase concentrate in jurul principalelor orase, Iraklion, Hania, Rethimno si Agios Nikolaus. Dar pe coasta sudica, unde turistii sunt mai putini, gasesti cazare pentru toate gusturile chiar si in plin sezon. In majoritatea tavernelor din sud primesti un aperitiv din partea casei alaturi de cosul cu paine si carafa cu apa. Mai mult, masa se incheie cu pepene rosu sau galben si se cinsteste cu un paharel de raki, tot din partea casei.
Daca ajungi in Creta, nu rata superba plaja Efalonisi. Este de fapt o insula, rezervatie naturala, despartita de mal printr-o laguna cu apa de maximum 1 metru adancime.