A patra insula ca marime din Grecia, Rodos, este cea mai mare din grupul Dodecaneze din Marea Egee. De fapt, Rodos (sau Insula Soarelui) se afla la confluenta dintre agitata Mare Egee si Mediterana cea calma, iar locul in care apele celor doua mari se intalnesc poate fi admirat din nordul capitalei, numita tot Rodos. Orasul medieval cu vestigii din vremea Cruciatilor se imbina neasteptat de armonios cu ruinele antice si prezentul cosmopolit. Aici se inalta, acum mai bine de 2000 de ani, a saptea minune a lumii: Colosul reprezentand un Helios de 34 de metri, printre picioarele caruia intrau in port toate corabiile.
Bucataria din Rodos este extraordinar de savuroasa si se bazeaza mai ales pe legume proaspete, ulei de masline extravirgin si ierburi locale, cum ar fi oregano, cimbrisorul, menta sau rozmarinul. O masa traditionala rodiana incepe cu Mezethes (Mezes la singular; cel care se insoteste de Ouzo in mod special se numeste Ouzomezes), continua cu felul principal, care poate fi si o supa, si se incheie cu desertul, care se comanda de obicei la sfarsitul mesei.
Garidaki Simiako este un aperitiv din creveti foarte mici din insula Simi, care pot fi mancati in intregime.
Salata Epochis este salata de sezon preparata cu tot ce-i mai proaspat.
Mydia me Tomoata kai Skordo sunt scoici gatite cu rosii si usturoi.
Giaprakia sunt sarmalele locale din vita sau varza umpluta cu orez si carne tocata. Perfecte cu iaurt cu specific grecesc.
La felul principal, tipici pentru Rodos sunt Rouzetia me Skorthalia, niste pestisori rosii gatiti cu sos de usturoi. Psari Ahnisto inseamna peste la aburi cu oregano, ulei de masline si suc de lamaie; Psari sti Shara este pestele la gratar cu ulei de masline si putina lamaie.
Amatorii de carne de miel se pot delecta cu Rifaki, pulpa de miel umpluta cu orez si coapta vreme de o noapte intreaga intr-un vas de teracota.
La desert, prima noastra recomandare este, ca de obicei, iaurtul grecesc local, din lapte de capra si oaie, cu mierea locala, care are un gust si un nivel de antioxidanti unici in Grecia. Alta specialitate dulce este Xerotigana Archangelou, clatite din satul Archangelos cu ulei de masline, suc de portocale si lamai si sirop.
Tips&tricks:
Daca vrei sa comanzi peste proaspat, FRESKO PSARI sunt cuvintele magice.
In restaurante si taverne, chelnerul aduce nota doar cand i se cere. Tot ce ai de zis este LOGARIASMO.