logo 10 ani

Santorini

Supranumita si “insula alb-albastra”, cea mai sudica insula din grupul Cyclades este faimoasa pentru privelistea calderei vulcanice. Chiar daca nu ai fost in Santorini, cu siguranta ai vazut in poze strazile ei inguste cu cladiri albe si acoperisuri albastre in forma de dom, decorate cu leandri si palmieri, privind spre apele de un albastru ireal ale Marii Egee.

Suprafata arida a insulei si solul ei vulcanic, atat de spectaculos pentru turistii veniti in cautarea plajelor cu nisip negru, au modelat o bucatarie locala simpla, dar plina de savoare, in care uleiul de masline, caperele si vinul sunt la loc de mare cinste.

La capitolul Mezedes (antreuri), te sfatuim sa nu ocolesti Horiatiki, faimoasa salata greceasca cu feta. Continua cu bastinasul Fava, un fel de piure de bob (mazare galbena), care seamana la gust cu hummusul. Cu siguranta te vei indragosti de Domatokeftedes sau chiftelutele de rosii cherry dulci, si ele specifice insulei, perfecte langa un dip de iaurt cu specific grecesc.

Incearca vinetele albe care se cultiva pe insula, dulci si cu putine seminte, in Briam (un fel de ratatouille cu vinete, dovlecei, ardei si rosii), Melizanes Fournou (vinete la cuptor cu rosii si ceapa) sau in musacaua cu miel. Tot la felul principal, cauta pestele proaspat (Barbounia, Marides), homarul si calamarii, dar atentie! In restaurante, pretul pestelui se calculeaza in functie de gramaj.

Esti gata pentru o combinatie inedita dulce-sarat? Incearca branza feta coapta, in crusta de miere si seminte de susan. Iar cei ce prefera deserturile clasice se pot delecta cu Melitinia, prajituri locale cu branza dulce mitzithra si iaurt, cu aroma de fistic.

Nu in ultimul rand, Santorini e celebra pentru vinurile ei, atat cele albe si seci, cat si cel licoros, de desert, pe nume Vinsanto.

Tips&tricks:
Santorini este cea mai scumpa insula a Greciei, dar preturile din restaurante variaza in functie de loc: de la un gyros de 2 euro pe strada, la o masa luxoasa intr-unul din restaurantele de deasupra calderei, cu vedere la apus, care poate ajunge la 70 de euro de persoana.

Bine de stiut: insula nu are un sistem de numerotare a caselor, asadar adresele restaurantelor sunt de fapt numele lor.